En arv av eventyr og oppdagelse

 

England's Plant Hunters: En arv av eventyr og oppdagelse

England har en rik historie med plantejakt, som daterer seg tilbake til det 16. århundre, da de første botaniske hagene ble etablert i landet. Plantehunting var en kombinasjon av vitenskap og eventyr, da samlere og oppdagere reiste til nye og eksotiske land for å finne nye planteraser å ta med tilbake til England. Disse plantejegerene spilte en avgjørende rolle i å utvide verdens kunnskap om botanikk og hagebruk og bidro til å skape de diverse og vakre hagene England er kjent for i dag.

En av de mest kjente plantejegerene var John Tradescant den Eldre, som ble født i England på slutten av det 16. århundre.

Tradescant var en hagebruker og samler som ble utnevnt til Keeper of the King's Gardens av kong Charles I. Han er best kjent for sine reiser til Nærøsten, hvor han samlet et stort antall plantearter som var nye for England. Mange av disse plantene, inkludert tulipanen, hyasinten og krokusen, og ble populære i engelske hager og dyrkes fremdeles den dag i dag.

En annen merkbar plantejeger var William Sherard, som ble født i England i 1650. Sherard var en botaniker og en kollega av Royal Society som reiste mye gjennom Europa, Nærøsten og Afrika for å finne nye planteraser. Han er særlig husket for sine bidrag til studiet av botanikk, inkludert sin omfattende samling av tørkede planteprøver og klassifiseringen av planteraser.

 

En annen berømt plantejeger var James Lee, som ble født i England i 1715.

Lee var en frøhandler og plantesamler som gjorde flere turer til Kina for å finne nye plantearter. Han er best kjent for å ha introdusert kamelia til England, som siden har blitt en populær hageplante. Lees arv lever videre i dag, siden hans frøhandel var den første som tilbød et bredt utvalg av planter til offentligheten.

 

På 19. århundre nådde plantejakten nye høyder av popularitet og eventyr, da oppdagere og samlere reiste til avsidesliggende steder i verden for å finne nye arter. En av de mest berømte plantejegerene på denne tiden var Robert Fortune, som ble født i Skottland i 1812.

Fortune var en botaniker og plantesamler som jorde flere turer til Kina for å finne nye planteraser, inkludert te-planter, som han senere introduserte til India. Fortune var en pioner innen plantejakt, og hans reiser og oppdagelser hadde en stor innvirkning på verdens kunnskap om botanikk og hagebruk.

 

Den største inspirasjonen var muligens Lady Clare. Elizabeth Gordon ble født på slutten av 1700-tallet. Hun var en kvinne med stor rikdom og status, kjent for sin lidenskap for hortikultur og kjærlighet til naturen. Hun ble født inn i en familie av botanikere og arvet deres kjærlighet til planter, og ble selv en dyktig hagearbeider og hortikulturist. Hun var bredt respektert og beundret i samfunnet, ikke bare for hennes sosiale stilling, men også for hennes bidrag til verden av botanikk.

Elizabeth Gordon, også kjent som Lady Clare, var en kvinne foran sin tid. Hun var en av de første som ansette plantejegere for å reise verden rundt, i jakten på nye og eksotiske planter til sin omfattende samling. Disse plantejegerne ville bringe tilbake nye plantearter, inkludert teplanter, som hun senere introduserte for India. Lady Clare var en pionér innen plantejakt og hennes reiser og oppdagelser hadde en dyp innvirkning på verdens kunnskap om botanikk og hortikultur. En av de mest kjente plantene som ble brakt tilbake av en av Lady Clares plantejegere, var en vakker art av kamelia. Planten ble oppkalt etter henne, Camellia x williamsii "Lady Clare", også kjent som "Lady Eliza's Ghost". Historien bak dette navnet er stoffet til legendene. Det sies at Lady Clare hadde en lidenskap for kamelia-planten og spesielt Camellia x williamsii. Lady Clare var en dame som ofte var på besøk hos andre gartnere og deres hager, ubevist noen andre, gikk Lady Clare rund disse hagene med lommene fulle av frø, frø som hun i det skjulte drysset rundt seg mens hun gikk. Det var alltid frøene til Camellia x williamsii og etter hvert begynte folk å merke seg at uansett hvor Lady Clare gikk, vokste denne spøkelsesaktig planten frem. Camellia x williamsii "Lady Clare" fortsetter å være et symbol på hennes kjærlighet til botanikk og bidrag til hortikultur-verdenen, en vakker og vedvarende påminnelse om livet og arv av Lady Clare, Lady Eliza av den spøkelsesaktige blomsten.